Hoe burn-out gebeurt?

Burn-out is een vorm van uitputting die wordt veroorzaakt door constant overspoeld te voelen. Het is een gevolg van overmatige en langdurige emotionele, fysieke en mentale stress. In veel gevallen is burn-out gerelateerd aan iemands werk. Burn-out vindt plaats wanneer je overweldigd, emotioneel uitgeput bent en niet in staat bent om de onophoudelijke eisen van het leven bij te houden.

Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting veroorzaakt door overmatige en langdurige stress. Het treedt op wanneer je je overweldigd, emotioneel uitgeput voelt en niet in staat bent om aan constante eisen te voldoen. Naarmate de stress aanhoudt, begin je de interesse en motivatie te verliezen die je in de eerste plaats een bepaalde rol op je hebben genomen. Burn-out kan invloed hebben op je mentale, fysieke en emotionele toestand.

De gevoelens van burn-out doen zich meestal voor wanneer je overweldigd bent op het werk en het gevoel hebt dat je de ontberingen van je werk niet langer kunt bijhouden. Burn-out treedt ook op wanneer uw balans tussen werk en privé niet synchroon loopt. Dit is de afgelopen jaren een veel voorkomend verschijnsel geweest, waarbij de toename van werken op afstand en technologie ons dagelijks leven doordringt. Burn-out is een toestand van emotionele, mentale en vaak fysieke uitputting veroorzaakt door langdurige of herhaalde stress.

Hoewel het meestal wordt veroorzaakt door problemen op het werk, kan het ook voorkomen op andere gebieden van het leven, zoals ouderschap, verzorging of romantische relaties. De term „burn-out” werd in de jaren zeventig bedacht door de Amerikaanse psycholoog Herbert Freudenberger. Hij gebruikte het om de gevolgen te beschrijven van ernstige stress en hoge idealen bij het „helpen van beroepen”. Artsen en verpleegkundigen, bijvoorbeeld, die zichzelf opofferen voor anderen, werden vaak „opgebrand - uitgeput, lusteloos en niet in staat om het hoofd te bieden.

Tegenwoordig wordt de term niet alleen gebruikt voor deze hulpberoepen, of voor de duistere kant van zelfopoffering. Het kan iedereen treffen, van gestreste carrièregedreven mensen en beroemdheden tot overwerkte werknemers en huisvrouwen. Als u moeite heeft met burn-out en niet zeker weet waar u heen moet, vraag dan uw huisarts om u door te verwijzen naar een zorgverlener. De stress die bijdraagt aan burn-out kan voornamelijk uit je werk komen, maar stress van je algehele levensstijl kan deze stress vergroten.

Of je nu een baan hebt waardoor je overhaast bent of een baan die eentonig en onbevredigend is, de meest effectieve manier om burn-out op een baan te bestrijden, is door te stoppen en in plaats daarvan een baan te vinden waar je van houdt. Om burn-out tegen te gaan, een gevoel van doelgerichtheid te hebben, impact te hebben op anderen, of het gevoel te hebben dat iemand de wereld een betere plek maakt, zijn allemaal waardevol. Het bevorderen van neurologische diversiteit op de werkplek door inzicht te krijgen in de impact van autistische en ADHD-burn-out. In sommige gevallen kan een verandering van functie of een nieuwe baan nodig zijn om een einde te maken aan een burn-out.

Lichamelijke en mentale uitputting, een gevoel van angst voor werk en frequente gevoelens van cynisme, woede of prikkelbaarheid zijn belangrijke tekenen van burn-out. Stereotypen en stigma, met name gerelateerd aan ouderschap, kunnen mensen die lijden aan een niet-werkgerelateerde burn-out het gevoel geven dat zij de schuld hebben van hun uitdagingen. Het vinden van de energie om te trainen biedt een overvloed aan gezondheidsvoordelen, waaronder het helpen omgaan met burn-out. Als overmatige stress voelt alsof je verdrinkt in verantwoordelijkheden, is burn-out een gevoel van opgedroogd zijn.

Hoewel het misschien het laatste is waar je zin in hebt om te doen als je opgebrand bent, is lichaamsbeweging een krachtig tegengif tegen stress en burn-out. Spreken over uw zorgen of uw werkomgeving herstructureren om burn-out aan te pakken, kan minder riskant en even effectief zijn. Maar omdat er geen algemeen aanvaarde definitie van burn-out is, is het niet duidelijk of vragenlijsten daadwerkelijk „burn-out kunnen meten en onderscheiden van andere ziekten. Door hun zware werkdruk lopen mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en levensstijlkenmerken een hoger risico op burn-out.

Online vragenlijsten over het risico op burn-out zijn niet geschikt om te bepalen of iemand een burn-out heeft of dat de symptomen door iets anders worden veroorzaakt.