Wat is burn-out wat zijn de oorzaken en symptomen?

Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting veroorzaakt door overmatige en langdurige stress. Het treedt op wanneer je je overweldigd, emotioneel uitgeput voelt en niet in staat bent om aan constante eisen te voldoen. Stress zorgt ervoor dat een werknemer zich te veel bezighoudt met zijn werkomgeving. Omdat ze bang zijn dat hun productiviteitsniveaus niet hoog genoeg zijn, zullen ze symptomen vertonen zoals hyperactief, dringend gedrag, misschien onderscheiden ze zich van hun collega's.

Het tweede dat burn-out kenmerkt, is cynisme - een gebrek aan interesse in werk dat negatief of zelfs ongevoelig kan zijn. Tekenen en symptomen zijn onder meer chronische vermoeidheid, slapeloosheid, lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn en buikpijn, woede, isolatie, prikkelbaarheid, depressie en meer. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met een stressvolle baan, kan burn-out veel gebieden van uw leven beïnvloeden en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Burn-out op uw werkplek sluipt meestal subtiel binnen, na verloop van tijd, wat gevolgen heeft voor werknemers op een manier die ze bijna niet opmerken.

Studies tonen aan dat ontevredenheid over het werk een van de vele bijwerkingen is (samen met zaken als verzuim en veel lichamelijke aandoeningen) van burn-out. Dit gedeelte geeft werkspecifieke richtlijnen over hoe en waarom burn-out optreedt en het opsporen van de specifieke tekenen van burn-out bij enkele van de meest getroffen soorten werk. De stress die bijdraagt aan burn-out kan voornamelijk uit je werk komen, maar stress van je algehele levensstijl kan deze stress vergroten. Bepaalde depressiegerelateerde symptomen, zoals uitputting en moeite met het uitvoeren van taken, kunnen zich voordoen als burn-out.

Deze langdurige periode van vermoeidheid die bekend staat als burn-out is niet alleen een gemoedstoestand, het is een echt syndroom dat talloze werknemers in het hele land treft. Deze verschillende soorten burn-out zijn vastgesteld als een opmaat voor de ontwikkeling van specifieke interventiestrategieën die kunnen worden gebruikt bij het herstel van elke vorm van burn-out. U kunt ook vaker burn-out ervaren als uw werk een zware werkdruk vereist, onderbemand is, conflicten heeft op de werkplek of werk niet beloont als er een goed werk is gedaan. In sommige gevallen kan een verandering van functie of een nieuwe baan nodig zijn om een einde te maken aan een burn-out.

Het gevoel dat de taken die men op het werk verricht niet het gewenste effect hebben, kan ervoor zorgen dat een persoon een burn-out krijgt, vooral als dit gedurende langere tijd gebeurt. Een onderuitgedaagde burn-out treedt op wanneer een persoon zich gevangen voelt in een eentonige en niet-stimulerende werkomgeving en een rol vervult die geen werktevredenheid oplevert. Therapeuten en counselors zonder een effectieve zelfzorgroutine om het gevoelige materiaal dat ze op de werkplek tegenkomen te helpen verwerken, hebben meer kans dan anderen om compassie, vermoeidheid, secundaire traumatische stress en burn-out op de werkplek te ervaren. Simpel gezegd, als je je uitgeput voelt, je baan begint te haten en je minder capabel begint te voelen op het werk, vertoon je tekenen van burn-out.

Versleten burn-out treedt op wanneer mensen het opgeven na een periode waarin hun werkomgeving consequent een bron van intense stress is, of die verwaarloosbare beloningen oplevert. De stressoren van een baan of werkplek die burn-out veroorzaken, kunnen op verschillende manieren het leven van een persoon beïnvloeden.