Wat zijn de drie symptomen van burn-out?

Stress zorgt ervoor dat een werknemer zich te veel bezighoudt met zijn werkomgeving. Omdat ze bang zijn dat hun productiviteitsniveaus niet hoog genoeg zijn, zullen ze symptomen vertonen zoals hyperactief, dringend gedrag, misschien onderscheiden ze zich van hun collega's. Hoewel burn-out wordt veroorzaakt door werkgerelateerde stress, verschillen de symptomen die een werknemer vertoont wanneer hij opgebrand is en de tekenen dat ze opgebrand raken, van de tekenen en symptomen van een werknemer die stress ervaart. Bepaalde depressiegerelateerde symptomen, zoals uitputting en moeite met het uitvoeren van taken, kunnen zich voordoen als burn-out.

Er kunnen zich een aantal mogelijke fysiologische en psychologische symptomen ontwikkelen, die hun algehele kwaliteit van leven aanzienlijk zullen beïnvloeden. Dus hoe weet je of de uitdagingen die je ervaart gewoon dagelijkse werkstress of de tekenen van burn-out zijn? Burn-out is per definitie een aandoening die wordt ervaren door werknemers en andere professionals, waarbij ze depressie-achtige symptomen ontwikkelen als gevolg van aspecten van hun rol. Symptomen van stress die een werknemer kan vertonen en ervaren, zijn onder meer een verminderde zin in seks, slapeloosheid en spierspanning. Het is onwaarschijnlijk dat ze nieuwe fysieke symptomen zullen ervaren die verband houden met de aanhoudende werkgerelateerde stressoren waardoor ze zijn doorgebrand, aangezien de fysieke symptomen van burn-out die van aanhoudende stress zijn.

Daarentegen zal een werknemer die werkgerelateerde stress heeft ervaren tot het punt dat hij opgebrand raakt, symptomen vertonen zoals ontkoppeling en een gebrek aan productiviteit, omdat hij zich losmaakt van zijn werkomgeving. In plaats daarvan zijn de symptomen die een opgebrande persoon zal ervaren voornamelijk psychologisch, gerelateerd aan het gevoel dat hij zich steeds lusteloos en ongemotiveerd voelt op de werkplek. We helpen je deze symptomen te identificeren en geven tips om te herstellen en weer van je werk te leren houden. Zodra je je burn-outsymptomen herkent, kun je beter een pauze nemen en je acties opnieuw kalibreren als je voelt dat je leven niet synchroon loopt.

Wanneer een persoon opgebrand raakt, wordt hij vaak last van vermoeidheid en kan hij zich niet in staat voelen om tijd vrij te maken om mentaal en emotioneel los te komen van het werk, wat hun symptomen van burn-out kan versterken. De meest gebruikte tests om burn-out te diagnosticeren en symptomen van ontevredenheid op te sporen, zijn de Maslach Burnout Inventory (MBI), de Job Diagnostic Scale (JDS) en de Utrecht Work Engagement Scale (UWES).